به کلیات عملیات گمرکی که با پیروی از مقررات انجام میشود تشریفات گمرکی میگویند. این تشریفات برای کارهایی مانند ترخیص کالاها از کشورهای مبدأ و مقصد، دریافت مجوز برای کالاهای خریداری شده خارجی و… انجام میشود. برای گذراند این تشریفات باید یک سری مراحل را طی کنید. این عملیات را باید در تمامی مرزهای کشورهای مختلف انجام دهید.
خروج و ورود کالاها از مرزها طبق مراحل گمرکی انجام میشود. برای انجام دادن این تشریفات نیاز به دانش کافی در این زمینه دارید. داشتن اظهار نامه برای گذراندن این مراحل الزامی است و کمک میکند تا کارهایی مانند صادرات و ترخیص کالاهای خود را از گمرک به صورت قانونی انجام دهید. روش انجام این تشریفات برای کالاهای وارداتی با صادراتی بسیار متفاوت است.
شرکت حمل و نقل بین المللی شنل آماده ارسال بار و محصولات شما به کشورهای مختلف می باشد. برای دریافت مشاوره می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
تشریفات گمرکی صادرات کالا
برای صادرات کالاها باید یکسری مراحل را برای تشریفات آن طی کنید. این کارها شامل:
- تسلیم اظهار نامه و تنظیم آن
- ترخیص کالاها از گمرک و صادرات نهایی
- صادرات موقت کالا: صادر شدن کالای شما به کشور ثالث که منتظر واردات مجدد آن میشود
- پردازش بیرونی: صادراتی از جلمه مواد اولیه به کشور ثالث برای پردازش باید قبل از واردات مجدد دریافت مالیات از واردات انجام شود
- اجرای عملیات ترخیص کالاها از گمرک
تشریفات گمرکی و ترخیص کالا
برای بزرگتر کردن تجارت خود باید مراحل ترخیص کالاهای خود را از گمرک یاد بگیرید. این عملیات بین کشور پذیرنده و گمرک کشور شما انجام میشود. سیاستهای مربوط به واردات و صادرات دولت به اداره گمرک اجازه میدهد که کار خود را طبق این روند انجام دهد. هر کشور دارای سیاستهای مختلفی است و تفاوتهایی نسبت به هم دارند. افرادی که به دنبال جا به جایی کالاهای خود به مرز کشورهای دیگر هستند برای آسانتر شدن کار خود باید باسیاستهای کشورهای تجاری آشنا شوند.
اداره گمرک عوارض گمرکی را جمع آوری کرده و حمل و نقل را در داخل و خارج کشور انجام میدهد. هنگامی که کالاهای شما به مرزهای کشور برسند با انجام تشریفات گمرکی میتوانید کالاهای خود را از گمرک کشور خود ترخیص کنید. همچنین با انجام دادن این تشریفات، گمرک کشور پذیرنده نیز کالاهای وارد شده را ترخیص خواهد کرد. این کالاها هنگام ورود به گمرک در انبارهای بزرگی نگهداری میشوند و منتظر ترخیص میمانند.

تشریفات گمرکی چیست؟
مراحل تشریفات گمرکی چگونه است؟
تشریفات ترخیص کالاها بستگی به نوع آنها دارد و برای این کار نیاز به یک سری جواز از سازمانها دارید. بسته به نوع کالا خود جواز مربوطه را باید از سازمانهای فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان بهداشت برای مجوز استاندارد، سازمان مبارزه با مواد مخدر و… دریافت کنید. برای ترخیص کالاهای خود باید یکسری مراحل و تشریفات گمرکی را انجام دهید.
شما می توانید برای دریافت مشاوره در زمینه نرخ حمل بار با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
ثبت اظهار نامه در سامانه
اولین کاری که باید انجام دهید در سامانه EPL یک اظهار نامه ثبت کنید. ثبت اظهار نامه باید توسط مالک کالا یا نماینده قانونی مشخص شده به صورت آنلاین انجام شود. حتماً باید اطلاعات مربوطه را در سامانه به درستی وارد کنید تا هنگام انجام دادن تشریفات ترخیص کالا در گمرک به مشکل بر نخورید. در آخر روند ثبت اظهارنامه سامانه به شما یک شماره سریال و عطف میدهد و باید یک پرینت از آنها بگیرید.
احراز هویت و تعیین مسیرها
دایره فنی گمرک اسناد شما را بررسی خواهد کرد و در صورت تأیید به شما یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص خواهد داد. با دریافت کوتاژ اظهارنامه کالای شما با یک شماره اختصاصی ثبت میشود و مهر خواهد شد.
کنترل کالاها
برای کنترل تمامی کالاهای وارداتی یا صادراتی باید یکی از مسیرهای سبز، زرد و قرمز طی کنند. اگر کالا در مسیر زرد و قرمز قرار گیرد باید توسط بازرسان و کارشناسان بررسی مجدد شود. سپس این کالاها را با اسنادی که توسط مالک کالا ارائه داده شده است تطبیق داده میشود. پس از گذراندن این مرحله از تشریفات گمرکی باید ارزش اظهاری و سوابق گمرکی مجدد بررسی شوند.
دریافت مجوزهای مورد نیاز
در این مرحله برای ترخیص کالاهای خود از گمرک باید مجوزهای لازم را دریافت کنید. مجوزها برای تمامی کالاها از جمله کالاهای ویژه اخذ خواهد شد. برای آزاد سازی کالاهای خود باید کارشناسان مجوزهای تعیین شده را تأیید کنند. مهمترین مجوزها شامل: استاندارد بهداشت، مخابرات، مالیات، قرنطینه، وزارت راه، جهاد، تجهیزات پزشکی و انرژی اتمی است.
بررسی تمامی تعرفه ها و داشتن مطابقت با کالا توسط کارشناسان
بازرسان تعرفه گمرکی را ارزیابی میکنند و با اسناد مرتبط تطبیق خواهد شد. کارشناسان مجوزهای دریافت شده را مجدداً برسی میکنند. در صورت نبود مشکل در مجوزهای شما، کارشناسان آن را تأیید و امضا میکنند.
پرداخت هزینه برای صدور سند ترخیص کالا
پس از تأییدیه نهایی گمرک باید مالک کالا به صورت نقدی هزینهای را پرداخت کند. گمرک یک پیش پروانه سبز برای مالک کالا صادر خواهد کرد که با پرداخت هزینههای گمرکی میتواند توسط پروانه ثبت شده کالاهای مربوطه را از گمرک خارج کند.
اجازه بارگیری کالا
در این مرحله از تشریفات گمرکی برای ترخیص کالا پس از صدور سند ترخیص بارگیری کالاهای خود، باید با شرکت حمل و نقل تسویه حساب کنید. سپس گمرک مجوز بارگیری کالا را صادر میکند و مالک کالا باید هزینهای را به انبارداری بپردازد. این هزینه شامل کارهایی مانند مدت زمان نگهداری از کالا در انبار، تخلیه و بارگیری کالاها و … است.
خروج کالاها از گمرک
پس از بررسی پروانه سبز و مهر توسط بازرسان درب خروج، بیجک انبار برای شما صادر میشود. سپس میتوان برای حمل و نقل کالاها وارد محیط گمرک شوید و پس از بارگیری و خروج وسیله شما کنترل خواهد شد و در آخر اجازه خروج را به شما میدهند.
رمز و استعلام پروانه گمرکی چیست؟
برای استعلام پروانه گمرکی در زمینه تجارتهای فرامرزی باید از شماره سریال اظهار نامه و رمز پروانه استفاده شود. شماره سریال و شماره رسید پروانه به صورت بارکد از پروانه الکترونیک برداشته میشود و پس از نمایش باید یک پرینت از آن گرفته شود. امروزه دیگر پروانه کاغذی صادر نمیشود و اداره گمرک پروانههای گمرکی را به صورت الکترونیکی استعلام میگیرند. شما میتوانید اطلاعات پروانههای الکتریکی خود را از طریق اینترنت پیگیری کنید. استعلام پروانه یکی از مراحل تشریفات گمرکی است و باید انجام شود.
تشریفات ثبت سفارش چگونه است؟
ثبت سفارش به شما کمک میکند مجوزی را برای خرید کالاهای خارجی دریافت کنید که در سیستم وزارت بازرگانی ثبت خواهد شد. ثبت سفارش یکی از مراحل اولیه واردات کالاهای شما است و برای این کار باید پیش فاکتور کالاها را از فروشنده دریافت کنید. مجوز ثبت سفارش توسط سازمان توسعه تجارت ایران صادر خواهد شد. بر روی این مجوز یک شماره سریال هشت رقمی، تاریخ ثبت سفارش، تاریخ پروفرما و نام شرکت متقاضی درج میشود. ثبت سفارش برای کالاهای وارداتی نیاز به گذراندن یکسری از مراحل است که شامل:
- آگاهی از تعرفههای کالاهای مورد نظر شما برای ثبت سفارش
- دریافت پروفرما از فروشند کالاهای شما
- برای تکمیل فرم ثبت نام باید به معاونت بازرگانی خارجی مراجعه کنید.
- دریافت مجوز ورود کالاها از طریق جدول مقررات صادرات و واردات از سازمانهای مرتبط
- مراجعه به شرکت بیمه خود و دریافت بیمه نامه
- انجام ثبت سفارش در بانک واسط معامله برای ثبت سفارش کالاها
- کارت بازرگانی
- کارت عضویت در وزارت بازرگان
- دریافت تمامی مجوزهای قانونی مورد نیاز که بر اساس محتویات فصل تعرفه در کتاب مقررات صادرات و واردات و سایر قوانین و دیگر دستورالعملهای تعیین شده است
- ارائه اصل پروفرما و یک نسخه کپی از آن
- یک بروشور یا کاتالوگ برای آنالیز برخی کالاها

تشریفات گمرکی چیست؟
چه مواردی باید در پروفرما درج شود؟
- نام و آدرس کامل محل خریدار
- نام و آدرس محل فروشنده
- درج کامل مشخصات کالاها
- قیمت کالاها، قیمت FOB، مبلغ کرایه حل و نقل
- روش پرداخت وجه کالا و نام بردن ارز معامله
- نام مرز ورودی کالا و گمرک مقصد
- شماره و تاریخ دریافت پروفرما به همراه امضا و تاریخ انقضا
- شماره استاندارد یک از مؤسسات استاندارد مورد قبول ایران و اعلام مطابقت کالا با استاندارد ذکر شده در موارد کالاهایی که شامل فهرست استانداردهای وارداتی هستند.
- ترجمه پروفرماهایی که زبان آنها غیر از فارسی و انگلیسی است.
- به همراه داشتن کاتالوگ برای ماشین آلاتت و برخی از کالاهای مصرفی یا بروشور آنالیز کالاهای شیمیایی که مشخصات کالا در پروفرما گویا نیستند.
شما می توانید برای دریافت مشاوره در زمینه حمل اوره با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
آگاهی کامل از تشریفات گمرکی
با داشتن آگاهی از روند تشریفات گمرکی میتوانید به راحتی صادرات و واردات کالاهای خود را انجام دهید. ترخیص کالاها با ندانستن روند آن در گمرک بسیار دشوار است. یادگیری مراحل انجام ترخیص کالا به شما کمک میکند که بدون هیچ مشکلی بتوانید کالاهایتان را از گمرکها خارج کنید. برای خرید کالاهای خارجی نیاز به مجوزی دارید که با یادگیری روند ثبت سفارش میتوانید به راحتی این مجوز را دریافت کنید.