مجله

ترانزیت باربری بین المللی چیست و چگونه انجام می شود؟

صادرات و واردات در هر کشوری برای رفع نیازهای مردم آن سرزمین انجام می­شود. هر کشوری نیازهایی دارد که خود به تنهایی نمی­توان آن­ها را فراهم کند؛ بنابراین با سایر کشورها برای رفع کمبودهای خود همکاری می­کند. همکاری و تبادل کالا بین کشورها بسته به شرایط سیاسی و فرهنگی هر کشور متفاوت بوده و با توجه به این نکات امکان جابجایی کالا و رفع نیازهای هر کشوری متفاوت است.

اساس تبادل کالا به این شکل است که یک کشور ممکن است ظرفیت تولید و ذخیره بالایی برای بعضی کالاها یا مواد خام داشته باشد. در این موقعیت آن کشور از این فرصت استفاده کرده و با ایجاد شغل، کسب درآمد می­کند. انتقال کالا و محصولات مختلف بین کشورها، ترانزیت باربری گفته می­ شود.

اگر شما هم نیاز به ترانزیت بین المللی بار دارید، شرکت حمل و نقل بین المللی شنل آماده همکاری با شما عزیزان در این زمینه است. کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی در این زمینه به شما ارائه کنند.

تزانزیت باربری بین المللی چیست؟

تبادل کالا بین کشورها و حتی قاره­ های مختلف به گونه­ ای است که هر کشور بسته به موقعیت­ ها و شرایطی که دارد، فرآیند صادرات و واردات را طی می­کند. یک کشور در صورتی که تولید یا ذخیره بالایی از یک محصول خاص را داشته باشد، آن کالا را برای درآمدسازی و سودآوری به کشورهای دیگر صادر کرده و اگر نیازمند کالایی باشد، آن را از دیگر کشورها وارد می­کند.

به این مبادله کالا و ارسال توسط فروشنده برای خریدار که بین دو کشور صورت می­گیرد، ترانزیت بین المللی می­گویند.

در ترانزیت باربری بین المللی جابجایی کالاهای سنگین معمولا زمینی انجام می­شود و حمل و نقل محموله­های سبک بیشتر به صورت هوایی صورت می­گیرد. در ادامه به مدارک لازم برای تزانزیت بین المللی اشاره کرده­ایم.

مدارک لازم برای ترانزیت به خارج از کشور

مدارک مورد نیاز برای ترانزیت باربری بین المللی به شرح زیر است:

  • فاکتور خرید
  • راهنمای CHR و پاسپورت
  • ضمانت یا تعهد قانونی
  • بارنامه کالا
  • تصویر کارت بازرگانی
  • لیست عدل بندی
  • به همراه داشتن معرفی نامه
  • به همراه داشتن وکالت نامه
  • گذرنامه (مجوز عبور) برای واردات کالاهای ترانزیتی
  • مجوز بانک

ترانزیت بار به خارج از کشور چگونه انجام می­ شود؟

پرکاربردترین روش در ترانزیت باربری، ترانزیت بار به خارج از کشور(خارجی) است. بسیاری از کشورها از روش ترانزیت خارجی برای تبادل کالا و صادرات و واردات خود استفاده می­کنند. با توجه به اینکه در حمل و نقل در ترانزیت بار باید توقفی در گمرک صورت گیرد، برنامه زمانی خاصی برای آن تعریف شده است و اجازه توقف بیش از حد در مسیر و خروج غیر از زمانی که برای آن تعریف شده، وجود ندارد. وجود این زمان­های تعریف شده به دلیل قاچاق نکردن کالا است.

لازم به ذکر است که در ارسال بار از یک کشور هنگام عبور از مرز بارها توسط گمرک آن کشور متوقف و بررسی می­شوند.مسیرها و راه­های مختلفی برای تبادل کالا بین دو کشور وجود دارد که در ادامه مطلب به روش­های ترانزیت باربری به خارج از کشور می­پردازیم.

روش های ترانزیت بار

همانطور که می دانید ترانزیت به خارج از کشور، حمل و نقلی است که در آن کالای ترانزیتی برای رسیدن به مقصد از سه یا چند کشور عبور می­کند؛ به طوری که زمان ورود و خروج در گمرک هر کشور از قبل برنامه ریزی شده است. همه افراد کشورهای مختلف برای ورود و خروج نیاز به گذرنامه دارند؛ بنابراین رانندگانی که وظیفه حمل کالاهای ترانزیتی به کشورهای مختلف را بر عهده دارند، هنگام ورود به کشور برای استعلام، باید گذرنامه خود را به سازمان حمل و نقل ارائه کنند.

این سازمان پس از بررسی­های لازمه، صحت یا غیر قانونی بودن حمل و نقل و ترانزیت بار را اعلام می­کند. برای جلوگیری از هدر نشدن وقت رانندگان بین المللی بار و حمل و نقل، نیروی انتظامی گواهینامه و مجوزهای بین المللی صادر می­کند و پلاک و سند خودروی آن­ها را به عنوان ترانزیت باربری تعریف می­کند؛ در این صورت رفت و آمد آن­ها به کشورهای دیگر مشکلی نخواهد داشت.

ترانزیت هوایی

تبادل بار به روش هوایی مهم­ترین رکن صادرات و واردات هر کشور و یکی از مهم­ترین انواع ترانزیت باربری به حساب می­آید. در این شیوه ترانزیتی، کالا بین دو کشور با هواپیماهای باری حمل می­شود.

اگر شما هم به دنبال خدمات حمل

یکی از مهم­ترین اقلامی که می­توان از این طریق جابه جا کرد اقلام و محصولات مربوط به کشاورزی و غذایی است. دلیل آن هم این بوده که عمر مفید و نگهداری با کیفیت بسیاری از محصولات کشاورزی به قدری کوتاه است که بعضی از محصولات تنها چند روز پس از تولید خراب می­شوند؛ بنابراین لازم است این محصولات در کمترین زمان ممکن به مقصد برسند، برای این منظور از روش هوایی استفاده می­کنند. مزیت اصلی این روش کاهش زمان انتقال و تسریع در جابجایی کالا است.

ترانزیت دریایی

ترانزیت دریایی توسط کشتی­های باری مخصوص و بیشتر توسط کشورهایی که بندر مرزی دارند، انجام می­شود. کشورهایی که به دریا دسترسی خوبی دارند می­توانند از این نوع ترانزیت باربری بهره ببرند. این روش فقط مربوط به صادرات و واردات کالا به کشور است و اغلب برای بارهای خیلی سنگین استفاده می­شود.

ترانزیت دریایی شاید قدیمی­ترین شیوه حمل و نقل بار به شمار آورد. از زمان­های قدیم این شیوه به کار برده شده و تا امروز هم رواج دارد. ایران از طریق دریای عمان و خلیج فارس به آب­های آزاد دسترسی دارد؛ بنابراین ترانزیت باربری دریایی در ایران از سمت جنوب کشور انجام می­گیرد.

ترانزیت جاده ‌ای

ترانزیت باربری جاده­ای یکی از پر استفاده­ترین روش­های حمل کالا به شمار می­رود؛ به این روش ترانزیت زمینی هم می­گویند. سالانه بیش از 600 میلیون تن کالا جابجا و از این مقدار 10 میلیون تن کالا ترانزیت می­شود که حمل و نقل جاده­ای نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا می­کند. داشتن هزینه بسیار کمتر نسبت به سایر روش­های حمل و نقل بار، دلیل استفاده گسترده از ترانزیت جاده­ای به حساب می­آید؛ بنابراین با توجه به این نکات، ترانزیت جاده­ای یا زمینی یکی از متداول­ترین و منعطف­ترین روش­ها در ترانزیت باربری کالا مخصوصا برای ترانزیت بار به کشورهای همسایه است.

از دیگر مزایای حمل و نقل جاده­ای می­توان به نیاز نداشتن به سرمایه گذاری­های کلان، آسانی و هزینه کم این روش اشاره کرد. لازم به ذکر است که حمل بار با کامیون و تریلر در تمامی مناطق کشور امکان پذیر است و ترانزیت جاده­ای برای کالاهایی که شرایط نگهداری خاصی (غیرغذایی) ندارند بیشتر از سایر روش­ها مناسب و به صرفه است. حرکت وسیله نقلیه (کامیون یا تریلر) و بارگیری کالا مطابق با شرایط ارسال کننده کالا خواهد بود. در این روش سرعت انتقال کمتر از ترانزیت هوایی بوده، اما سریعتر از حمل و نقل ریلی و دریایی است.

ترانزیت ریلی

ترانزیت باربری ریلی نسبت به سایر روش­های حمل و نقل از ایمنی و امنیت بیشتری برخوردار است که این یکی از ویژگی­های مهم و قابل توجه این روش به حساب می­آید.

در این روش راه آهن و قطار باری کالای مورد نظر را از فرستنده دریافت کرده و به مقصد می­رساند. برای ترانزیت باری بین المللی باید زیرساخت­های حمل و نقل ریلی بین دو کشور مبدا و مقصد و همچنین کشورهای واسطه وجود داشته باشد. این روش معایبی نیز دارد. امکان تحویل درب منزل و انعطاف پذیری زمانی وجود ندارد که از معایب ترانزیت حمل بار ریلی به شمار می­روند.

آیا ترانزیت بار تریلی به اروپا به صرفه است؟

ترانزیت بار تریلی به اروپا تحت نظارت گمرک از کشور به کشورهای اروپایی، ارسال می­­شود. کالا و بار موردنظر از خریدار به فروشنده به وسیله تریلی از طریق جاده ترانزیتی مربوط به اروپا، منتقل می­شود. این روش نسبت به روش­های دریایی و ریلی، بهترین شیوه برای تبادل کالا با اروپا است.

هزینه­های ترانزیت باربری به اروپا با تریلی، مقرون به صرفه تری بوده و این روش ضرر اقتصادی کمتری برای افراد دارد. معمولا در ایران تزانزیت کالاهای سنگین به اروپا با این روش صورت می­گیرد؛ چراکه با این روش هزینه حمل و نقل محموله­های سنگین ارزان­تر شده و بار زودتر از روش­های دریایی و ریلی می­رسد و دسترسی به آن بسیار راحت­تر از دریا و هوا است.

به طور کلی اگر محموله­ای که قصد صادر کردن آن به اروپا را دارید، سبک و کم حجم است، ترانزیت باربری هوایی گزینه بهتری است؛ درصورتی که بار مدنظر شما سنگین است، روش ترانزیت زمینی با تریلی، بسیار مقرون به صرفه و پرکاربردتر است.

جاده ترانزیت چیست؟

در ترانزیت باربری جاده­ای ترانزیت کالا از جاده­های به خصوصی انجام می­شود. ترانزیت بار جاده­ای معمولا بین کشورهایی که دارای مرز مشترک با یکدیگر هستند و یا در هر صورت فاصله جغرافیایی و مرز زمینی مناسبی دارند، استفاده خواهد شد. در واقع با وجود جاده ترانزیتی می­توان از این روش حمل کالا بهره­مند شد.

جاده ترانزیت، جاده­ای برای عبور تریلی و ماشین­های سنگین حامل بار برای رسیدن به مقصد است. در جاده ترانزیت معمولا افرادی جهت بررسی بارها و جلوگیری از انتقال کالای قاچاق حضور دارند.

ترانزیت حمل بار در داخل کشور چگونه است؟

حمل و نقل ترانزیتی یکی از کاربردی­ترین خدمات باربری در جهان به حساب می­آید. تفکر اشتباه رایج در مورد بارهای ترانزیتی این است که بسیاری از مردم تصور می­کنند ترانزیت باربری فقط برای بارهای وارداتی یا صادراتی و ارسال بار به خارج از کشور بوده، اما در حقیقت از ترانزیت باری مانند سایر کامیون­های باربری برای ارسال بار شهری و روستایی هم استفاده می­­شود.

در ترانزیت داخلی جابجایی کالاهای مختلف در مرزهای کشور و از شهری به شهر دیگر انجام می­شود. برای حمل بار از روش­های مختلفی با ماشین آلات مختلف مانند کمپرسی، چادری و انواع کامیون، قطار و… استفاده می­شود. در ترانزیت باربری داخلی کالاهای غیر گمرکی از گمرکات مجاز به گمرکات دیگر حمل می­شود؛ به طور مثال کالا از گمرک مرزی ایران به گمرک تهران حمل و ارسال می­شود.

ترانزیت بار یکی از حساس­ترین و ظریف­ترین انواع حمل و نقل به شمار می­رود. جابجایی کالا بین دو گمرک در یک کشور شاید به نسبت راحت­تر از ترانزیت به خارج از کشور باشد. ترانزیت داخلی یا ترانزیت بار که به صورت زمینی انجام می­شود ابتدا محموله از یک گمرک بارگیری و سپس در گمرک دیگر تخلیه می­شود. در ادامه به مراحل چگونگی اننقال بار در ترانزیت داخلی اشاره خواهیم کرد.

مراحل ترانزیت داخلی

در ترانزیت داخلی، ابتدا در گمرک مبدا کالا یا محموله ترانزیتی بررسی می­شود. پس از بررسی بار برای منتقل شدن به محل موردنظر تایید یا رد می­شود. این بررسی به این منظور انجام می­شود که کالای ارسالی با کالای اظهار شده قبلی یکی باشد. اگر چیزی به کالای اظهار شده اضافه شده باشد و در صورت وجود مغایرت با هر موردی که پیش­تر ذکر شده، کالا قاچاق به حساب می­آید.

در ترانزیت باربری داخلی، کالای موردنظر باید در زمان مقرر شده به مقصد برسد. چنانچه بار در مدت معین شده وارد گمرک مقصد نشود، آن بار جزو کالاهای قاچاق به شمار می­رود. در صورتی که کالا در طول مسیر حمل و نقل دچار حادثه شود، از تاریخ مندرج در پروانه حداکثر تا 5 روز می­توانند کالای خود را با جریمه ترخیص کنند.

مدارک مورد نیاز برای ترانزیت داخلی

مدارک موذرد نیاز برای حمل و نقل با ترانزیت باری داخل کشور بدین شرح است:

  • فاکتورهای فروش کالا
  • گواهی تایید شده و معتبر مبدا
  • قبض انبار گمرکی که دارای اعتبار باشد.
  • فهرست و لیست عدل بندی
  • بارنامه و معرفی نامه
  • گواهی ثبت سفارش
  • گواهی ترخیصیه کالا از گمرک

ترانزیت باربری، روشی مطمئن برای تبادل محموله­ های شما

به طور کلی یک کشور یا باید مایحتاج خود را به طور خودکفا تولید کند یا از محصولات کشورهای دیگر برای رفع نیاز خود استفاده کند. هر کشوری با توجه به موقعیت جغرافیایی، سیاسی، فرهنگی و… می­تواند تعداد زیادی محصول و کالا را در مقادیر زیاد تولید کند. اگر تولید محصولی بیش از مقدار مصرف آن در کشوری باشد، می­تواند صادرات این محصول را به یکی از فرصت­های سودآور برای خود تبدیل کند.

یکی از پر استفاده­ترین روش­ها برای صادرات و واردات، ترانزیت بار است. ترانزیت باربری می­تواند محموله­های مدنظر شما را بین دو کشور یا بین دو شهر یک کشور جا به جا کند، در نتیجه به صورت خارجی و داخلی صورت می­گیرد.

در ترانزیت باربری داخلی و خارجی، ترخیص کالا امری تخصصی و بسیار مهم به شمار می­رود. انتخاب شرکت­های حمل و نقل بین المللی مناسب و کارآمد که تخصص و دانش کافی در این زمینه دارند، به شما کمک می­کند تا فرآیند ترخیص و ترانزیت بار خود را به درستی و ایمن انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *